Голосування за проекти реконструкції літнього театру

Автор: ivanpodolian_yrvu75er / August 19, 2016

Друзі,

Ми завершуємо черговий етап нашого проекту з реконструкції літнього театру. За результатами роботи міжнародного журі у нас визначилися 6 проектів-лідерів, і ми б могли зупинитися на варіанті, котрий більшість членів журі визнали найсильнішим, проте, наш проект був і залишається громадським і рухається вперед силами громади, тому ми чекаємо остаточного вердикту від черкащан.

Отже, представляємо вам шортлист з 6-ти проектів і просимо обрати, котрий із них на вашу думку заслуговує на те, щоб бути втіленим. Для того, щоб ви могли врахувати при своєму виборі думку експертів, після авторського опису кожного проекту ми наводимо коментарі, отримані від членів журі по кожному з проектів.

Проголосувати можна тут: голосування завершилося

Голосування на www.surveymonkey.com ми вимушені закрити, так як сервіс вимагає плату після збору перших 100 голосів. Віддані на даний момент голоси будуть враховані при підрахунку. Перепрошуємо за незручності.

1. ALI BERK SENBAS (Los Angeles, USA)

Screenshot 2016-08-16 18.15.41 Screenshot 2016-08-16 17.25.38 Screenshot 2016-08-16 17.23.55

ОПИС ПРОЕКТУ

Театр як явище був важливим елементом життя спільнот ще з часів найдавніших цивілізацій. Сьогодні він також залишається важливою частиною нашого суспільного та культурного життя.

Інновації та вдосконалення конструкції літнього театру особливо важливі для підтримки функціональності і адаптивності цього простору і мають на меті задовольняти потреби спільноти, котрі швидко змінюються. Моя пропозиція для Літнього Театру здатна задовольнити такі потреби, зберігаючи при цьому функціональність усього простору.

Найбільшою перевагою цього проекту, яку неодмінно треба використати, є природне оточення театру. Будівля театру не має порушувати цілісність середовища. Натомість має гармонійно співіснувати з природою навколо.  Саме тому з матеріалів я вирішив обрати деревину та необроблений бетон, щоб візуально наблизитися до дерев, каменів, скель. Форма та просторова конструкція театру створюють органічний простір за допомогою поєднання різних елементів і матеріалів.

Найважливішим аспектом дизайну є багатофункціональний та цілісний дерев’яний корпус, що огортає театр. Ця конструкція здатна змінювати форму залежно від зони, в якій знаходиться і функціонувати як сходи, дах, сидіння та стіни, випробовуючи класичну і просту ідею поєднання елементів.

Дах театру став ще одним завданням, яке треба вирішити без порушення єдності будівлі і середовища. За концепцією проекту дах театру не має бути суцільним, адже це суперечить ідеї відкритого простору, і без даху взагалі театр не зможе повноцінно функціонувати, тому накриття має використовуватися за потреби. Саме тому я вирішив використати частково рухому сталеву раму для конструкції даху. Незважаючи на використання сталі, матеріал не виглядає твердим, а стає лише індикатором простору.

Іншою актуальною проблемою будівлі є вільний доступ за лаштунки театру, що може заважати персоналу чи акторам відмежувати себе від громадського простору під час підготовки до культурних подій. Для вирішення цієї проблеми я пропоную перенести всі адміністративні приміщення під сцену і зробити їх більш приватними.

Зважаючи на поточний стан будівлі театру, необхідно повістю оновити простір. Це ключовий проект для Черкас і важлива віха для відновлення життєдіяльності цієї території.

КОМЕНТАРІ ВІД ЖУРІ

Загальна сума балів – 60.19

Сучасний мінімалістичний дизайн, який добре вписується в ландшафт парку. Найкраще продумана конструкція динамічного накриття. Найпростіший в реалізації проект. Не виходить за межі існуючої зараз будівлі, що спрощує бюрократичні процедури по його узгодженню і затвердженню. Проект не до кінця відповідає побажанням, які були виставлені перед конкурсантами.

2. WYNN PRAMANA CHANDRA and DANIEL LAREAU POSTIGO (London, GB)

  Screenshot 2016-08-16 18.38.44

Screenshot 2016-08-16 18.19.06

Screenshot 2016-08-19 08.02.25

ОПИС ПРОЕКТУ

Ми пропонуємо створити новий центр активності і гуртування в парку для жителів міста та всіх відвідувачів парку. Ми прагнемо перетворити новий театр на культурний та відпочинковий осередок у місті, який радуватиме усіх.

Наш дизайн ставить на меті створити такий собі “парк в парку”, який приваблюватиме відвідувачів і вміщуватиме різноманітні заходи: постановки п*єс, концерти, кінопокази, фестивалі, пікніки або просто приємне, затишне місце де можна почитати в тіні одного з багатьох дерев. Новий літній театр стане не просто театром, а невід*ємною частиною парку, яка задовольнятиме потреби черкаської спільноти протягом усього року у різні та гнучкі способи.

Ми виходили у нашому дизайні з існуючої, закинутої будівлі, яка обмежена з усіх боків високими стінами і зачиненими воротами, образно кажучи театр повернутий спиною до парку та відвідувачав. Шляхом демонтажу стін ми зможемо використати звільнений простір для розміщення нової сцени, технічних приміщень і місць для сидіння. Будуть створені нові межі, які визначатимуть територію нового театру: нові межі та вхідна зона, сформована з двох елементів, підлоги та даху, які огинають дерева і позначають нову територію. Ця межа буде відкритою для проходження крізь неї людей на всіх напрямках. Цепочка тонких колон, котрі підтримують дах, стають частиною ландшафту, органічно вписуючись в оточуючі дерева. Ця хвиляста стрічка даху простягатиметься за межами існуючої зараз будівлі, таким чином інтегруючись в парковий простір і запрошуючи пішоходів зайти до театру з усіх головних пішохідних доріжок. Дах сконструйовано так, що він огинає існуючі дерева, роблячи їх частиною дизайну. Таким чином театр і парк стають єдиним цілим.

Під новим дахом буде розміщено набір всіх необхідних споруд: публічні вбиральні, гримерки, театральна каса та кафе. Кожен з цих об*єктів буде автономним один від одного і від театру. Тобто, вони можуть функціонувати повністю незалежно, закриватися, зберігаючи відкритим увесь внутрішній простір теаатру. Нове кафе буде приваблювати відвідувачів і генеруватиме соціальну активність. Будучи незалежним від театру, кафе може генерувати надходження коштів, які можна направити на подальший розвиток театру.

Нарешті, розкладна металева огорожа по всьому периметру може перетворити увесь простір театру на повністю закритий для проведення якихось спеціальних (платних) заходів чи вистав. Касова зона стає єдинив входом на територію театру з боку головної алеї поряд з фонтаном.

Сцена і сидіння будуть заокругленими, сидіння зроблені сходами. Сидіння розраховані на 636 місць, а новий ландшафт дозволяє розмістити додаткових глядачів просто на траві. Цей плавний схил навколо сидінь також може слугувати місцем для пікніків коли театр не використовується. У найвищій точці розміщено приміщення для проектора, який дозволяє організовувати кінопокази просто неба. Над сидіннями розтягуються дах із тканини, по сталевих тросах, закріплених на новій конструкції. Це дозволить проводити заходи в різних погодніх умовах.

КОМЕНТАРІ ВІД ЖУРІ

Загальна сума балів – 31

Проект досить повно враховує вимоги, виставлені перед конкурсантами і відповідає сучасним тенденціям у створенні багатофункціональних публічних просторів. Не враховано існуючий ландшафт парку. Проект виходить за межі істуючої будівлі, що потребуватиме додаткових зусиль і бюрократичних процедур в процесі його затвердження. Динамічне накриття глядацьких місць, в запропонованому авторами варіанті, захищає тільки від сонячного проміння.

3. ERIC RODRIGUES (Toronto, Canada)

EXTERIOR_001_FX   Screenshot 2016-08-16 18.31.44 Screenshot 2016-08-16 18.26.31

INTERIOR_002_FX

ОПИС ПРОЕКТУ

The Fallen Leaf

Для дизайну нового літнього театру ми шукали натхнення в природі. Як опалий лист, він пристосовується до навколишнього середовища й інтегрується до чудового черкаського міського парку. Новий театр виросте на місці колишньої будівлі, але відносини з природою будуватиме по-новому. Використовуючи природу як концепт, новий літній театр при будівництві потребуватиме лише місцевих матеріалів природного походження. Камінь і дерево – основні елементи майбутньої композиції.

З поваги до навколишнього середовища та з акустичних причин, новий театр буде розташований нижче рівня землі. Схил, що утвориться в результаті розкопування буде опорою для глядацької зали, яка вміщуватиме 700 людей. Навколо глядацької зали також буде створена своєрідна долина, яка дозволить насолодитися виставою ще більшій кількості осіб.

Головна особливість проекту – дах із склеєних дерев’яних балок у формі листка, що впав із дерева поблизу. Розташовуватиметься такий дах на стінах із каменю. Природний нахил даху покращуватиме акустику театру. У центрі будівлі знаходиться висувна покрівельна система, яка слугуватиме акустичним банером або, за необхідності, може бути прибрана, і дозволить сонячним променям наповнювати простір театру.

Вхід до театру розташований на рівні землі і знаходитиметься на перетині вже існуючих стежок парку. Дерев’яні колони, що підтримують дах, створять пасаж, який прийматиме відвідувачів і в той же час зливається з природою парку. На рівні землі розташовані каса, кабіна із звуковою апаратурою та проектором, та вхід до нижчого рівня у вигляді ліфту та сходів.

Доступність – ключова ознака проекту, адже в театрі плануються місця для людей з обмеженими можливостями, розташовані як на рівні землі, так і на нижньому рівні.

На нижньому рівні також знаходиться внутрішній дворик, який забезпечує природне освітлення і вентиляцію в «фойє», що може бути використане як інфраструктура для відкритого кафе. Заплановані також громадські туалети.

До театру можна буде потрапити і через коридор. Освітлення для цього коридору забезпечується двома мансардними вікнами на рівні землі, які забезпечують безперервний потік світла вздовж усього шляху.

Лаштунки знаходяться під землею і представлені підсобним приміщенням технологічного
забезпечення сцени, двома роздягальнями та вбиральнею для акторів і персоналу. Сходи, що вестимуть за лаштунки стануть додатковим аварійний виходом.

Щоб не відходити від теми природи, сидіння будуть розташовані як в театрі, так і поза ним на природному зеленому схилі, завдяки чому пропускна здатність театру подвоюється. Місця для сидіння – це мікс із ґрунту, рослинності і бетону, як символ єдності природи і будівлі. Ми врахували ландшафтний дизайн території у нашому проекті. І передбачили відремонтовані стежки та фонтани і встановлення нових громадських туалетів позаду театру.

Дизайн нового літнього театру практичний і зручний для всіх: акторів, виконавців, глядачів, для черкаської громади в цілому. Адже мешканці міста кожного дня відвідують парк і взаємодіють із ним. Парк, що сам по собі є знаковим завдяки своїй природній красі. Парк, що заслуговує на гідну будівлю літнього театру, яка вписувалася б у чудовий пейзаж і відтіняла б його велич. Ця будівля, як і парк навколо будуть презентувати ідентичність цього місця і його людей завдяки якісному дизайну, що не знає часових меж.

КОМЕНТАРІ ВІД ЖУРІ

Загальна сума балів – 30.9

Проект має оригінальний вигляд і гармонійно впишеться в ландшафт парку. Основними недоліками проекту є те, що він не захищений від затікання дощової та талої води, також автори не дали чіткого бачення, як обмежити доступ до театру для проведення платних заходів. Масивна дерев*яна конструкція даху буде досить складною і дорогою в реалізації.

4. ThinkAr TEAM (Dhaka, Bangladesh)

Screenshot 2016-08-16 18.41.17

Screenshot 2016-08-16 18.41.32

Screenshot 2016-08-16 18.41.47 Screenshot 2016-08-16 18.42.03

ОПИС ПРОЕКТУ

Мінімалістичний підхід до проектування: монолітна конструкція, повністю виведена зі своєї основи.

Базова геометрія: архітектурним рішенням для театру є дуже виразна геометричні форми – квадрат, що завдяки своїй природній сміливості і до того ж простоті дозволяє поєднувати необхідні проектні рішення, такі як створення основної осі вздовж напрямку орієнтації місця. У вертикальній проекції це обрізана піраміда, що забезпечує функціональні потреби театру.

Правильна орієнтація для театру: існуючий театр орієнтований за напрямками північ – захід та схід – захід, що не дає можливості театру бути зручним для публіки. У зв’язку з цим, ми розробили форму, яка орієнтована у напрямку північ – південь, що, як доведено, є найбільш логічним і ефективним рішенням для зовнішнього вигляду театру.

Забезпечення зв’язку локації та оточення: конструкція театру забезпечує максимальну видимість від центрального місця зустрічей у парку, що посилює потік людей до театру. Бар’єр між збудованою формою і природою розчиняється, що дозволяє театру та навколишньому ландшафту злитися воєдино.

Об’єднання проходів для переміщення глядачів, рампи та розташування місць для сидіння: вся конструкція відповідає навколишньому середовищу та інтегрована таким чином, що один й той самий елемент може бути використаний для проходу людей, рампи (похилого спуску), а також розташування широких місць для сидіння.

Святкове шатро: архітектурне рішення – пересувний дах, якийможе використовуватися за потреби та створюватиме святкову атмосферу і передаватиме фестивальний дух.

КОМЕНТАРІ ВІД ЖУРІ

Загальна кількість балів – 24

Проект відносно простий для реалізації. Він забезпечує відкритість і доступніст території театру. Не враховано питання відведення дощових та талих вод. Не враховано питання безпеки бетонного накриття. Не передбачено можливості робити заходи з платним входом.

5. CIRILL TSIMOCH and ANTONINA YURCHENKO (Kyiv, Ukraine)

Screenshot 2016-08-16 18.52.21

Screenshot 2016-08-16 18.47.23 Screenshot 2016-08-16 18.48.51 Screenshot 2016-08-16 18.49.00 Screenshot 2016-08-16 18.49.12

Screenshot 2016-08-19 09.33.33

ОПИС ПРОЕКТУ

В основі нашої ідеї лежить створення простору, який буде доступний для відвідувачів більшу частину часу. На нашу думку він повинен бути відкритим та вільним у використанні. Саме тому ми вирішили прибрати огорожу, яка перешкоджає вільному доступу всередину.

Місцями для сидіння у нас служать дерев’яні та бетонні тераси цікавої криволінійної форми. Простір перед самими терасами ми вирішили розфарбувати у яскраві кольори, які приваблювали б аудиторію. Кількість місць для сидіння може збільшуватись за рахунок стільчиків.

Сам простір може приймати 3 стани:

-відкритий (відкритий для усіх). За відсутності івентів простір використовуються відвідувачами парку. Тут можна проводити час вільно.

-напіввідкритий (частково обмежений вхід). Передбачає можливість закриття якоїсь частини простору за рахунок розсувних штор. Такий стан простору підходить для воркшопів, семінарів, спортивних заходів тощо.

-закритий (вхід платний). Простір повністю закритий і має лише один основний вхід. Таке рішення підходить для платних заходів: концертів, спектаклів, кіно.

КОМЕНТАРІ ВІД ЖУРІ

Загальна кількість балів – 24

Проект передбачає модернізацію існуючої будівлі з урахуванням ідеї відкритості та доступності простору, мінімалістичного дизайну. Не до кінця реалізовано ідею природності форм та амфітеатру, суттєво зменшено кількість глядацьких місць.

6. CHLOE THOMAZO and JEREMY GERME (Paris, France)

Screenshot 2016-08-16 18.54.37 Screenshot 2016-08-16 18.55.08

Screenshot 2016-08-16 18.54.21

ОПИС ПРОЕКТУ

Nest (Nature Enthusiast Sylvan Theater)

Головним завданням для нас було зберегти дух та затишок лісу черкаського парку. Тому ми спробували розробити відповідне архітектурне рішення з врахуванням всіх унікальних особливостей цього місця.

По-перше, ми пропонуємо відкрити конструкцію театру яка б гармонійно зливалась з навоклишнім лісовим середовищем і стала простором для діалогу людини і природи. За відсутності стіни театр перестає бути перепоною на шляху лісу, а стає  його органічною частиною.

Також пропонуємо посилити взаємодію глядачів та подій на сцені за рахунок зменшення відстані між сидіннями та сценою. У новому проекті така відстань становить 24 метри замість теперішніх  31 метри.

Для збереження потужної архітектури театру ми пропонуємо залишити та відновити сцену.  Позаду сцени можна розташувати каси театру, адміністративні приміщення, громадські вбиральні, гримерки для акторів. Окрім вистав тут можуть проходити лекції, відбуватися покази кінострічок та концерти.

Цей архітектурний проект натхненний природою навколо. Глядацька зала включає в себе 550 простих  сидінь, це пеньки, закопані в землю та невеличкі поляни для пікніків між ними. З дерев’яних балконів, закріплених на спеціальних стовпах, відкривається унікальний вид на сцену. На балкони можна потрапити через підвісні доріжки.  Розміститися тут зможуть 250 глядачів.

В проекті також враховано раціональне застосування інвестиційних коштів. Замість використання дорогих матеріалів ми пропонуємо взяти за основу проекту деревину, оброблену у локальних майстернях.

Спеціальні панелі закривають сцену за умов несприятливої погоди або у дні, коли її не використовують. Колоди, що використовуються як лавки, можуть стати ігровим майданчиком для дітей а підвісні балкончики можна використовувати для споглядання навколишньої природи та відпочинку під час прогулянки черкаським парком.

NEST – це проект для усіх мешканців та гостей Черкас, їхньої унікальної культури і природного середовища.

КОМЕНТАРІ ВІД ЖУРІ

Загальна кількість балів – 20

Запропоновано оригінальні рішення для глядацької зали та багатоярусних “балконів” на деревах. Неочевидним є можливість проведення платних заходів з доступом за квитками. Ідея динамічного накриття над глядацькою залою не представлена в презентації. Недостатньо продуманим є питання безпеки перебування на балконах.